İyilik nedir?
Birine, maddi veya manevi bir şeyler vermek, veya onun için bir şeyler yapmaktır.
Peki, karşılığında bir şey alırsak, bu iyilik olur mu?
Beklersek?
Hiç iyilik yaptığınızı düşünüyor musunuz?
Kendinize şunları sorun o zaman:
1. Yaptığınız için karşılık aldınız mı? Yani, size ilgili kişi benzer bir şey yaptı veya bir şekilde karşılık verdi mi?
2. Yaptığınız için karşılık beklediniz mi? İlgili kişiden? Doğaüstü bir varlıktan (Allah, Buddha, Güneş Tanrısı)? Bunu bu karşılık için mi yaptınız?
3. Gerçekten karşılık beklemediğinize emin misiniz? İlgili kişinin karşılık vermesi için gereken şartlar oluşsa ve karşılık alamasanız, “ben sana şunu yapmıştım, ama sen bunu yapmadın” demeyeceğinizi iddia edebilir misiniz?
4. Diyelim ki ilk üç şıkkı geçecek kadar ulvi bir insansınız. Peki, yaptığınızı yalnız yaptığınız kişi bilecek olsa, kimseden hiç takdir görmeyecek olsanız, bunu yine yapar mıydınız?
5. Peki, yaptığınızı ilgili kişi bile bilmeyecek olsa… Yalnız kendiniz bilecek olsanız. Yine de yapar mıydınız? (Her şey için mümkün olmayabilir tabii ama…)
Yani özetle soru şu: Maddi, manevi, doğaüstü bir ödeme, takdir vs. şeklinde bir kişisel fayda beklemeden, bir şeyi yalnızca doğru olduğunu düşündüğünüz için yapabilir misiniz? Yaptınız mı?
Bunu ben sorgulayamam tabii. Kendi kendinizi sorgulamanız gerekir. Bunun hakemi ancak kendi vicdanınızdır.
Ben kendi adıma, gerekeni yapma gayretindeyim. Ne yapmam gerektiğini biliyor olmak, onu yapmaya yetmiyor tabii ki. Ama, tam olarak yapamıyor olmak da, denemeye devam etmeme engel değil elbet.
Bir cevap yazın