Paranın içinde boğulacak.
Kim mi? Bu iki probleme sağlam çözüm bulanları her ikisi. Kelliğe çare bulan arkadaşla beraber.
Mobil cihazların sayısı artıyor. Laptop. Cep telefonu. Wii’nin kontrol aleti. Fotoğraf makinası. Dijital kamera. Başımıza bir de iPad çıktı şimdi.
Çoğu ayrı ayrı şekillerde doluyor. Kendi şarj aleti var. İkide birde şarj etmek gerekiyor. Birininki ötekine uymuyor. Biri şarjlıi biri şarjsız iki cihaz varsa birinin ötekine faydası yok. (Nadiren var, cep telefonuma USB üzerinden laptop’un kanını içirebiliyorum mesela.) Olay yavaş yavaş akıllara seza bir duruma geliyor.
Buna bir çare gerek. Hesapta çareler var, mesela “üniversal şarj aleti” gibi. Ama onda da 41 çeşit uç kovala, bir kerede birden fazla şeyi şarj edeme gibi durumlar var. İki kere kullanılıyor, üçüncüde yalan oluyor.
Çözüm nedir peki? Standardizasyon. Önce, güç girişleri aynı olacak. Mesela, “bir gün her şey USB üzerinden şarj olacak” diyebilmek istiyorum. İkincisi, pillerde de standardizasyon lazım. Eski pillerde bu vardı, AA vardır, AAA vardır. Ama şarjlı cihaz pillerine bakınca, her biri kendine özel. Pek bir sebebi de yok, boyları da işlevleri de yakın çoğunun. Ama çıkart benim telefonun pilini, kimseye olmaz. Laptop’un pili desen aynen öyle. Bu işlerde de toplam iki, bilemedin üç boy pile inmemiz lazım.
Delirtmeyin adamı.
İkinci mesele de delirtecek durumda. Uzaktan kumanda enflasyonu korkunç boyutlarda. Salondaki uzaktan kumandaların listesi:
- Televizyon
- Klima
- DVD Player
- Media Player
- Avize
Evet, avize de uzaktan kumandalı! Neyse ki o kumandasız idare edilebiliyor düğmeden. Ama, insan bunu insana yapmaz yani. Sürekli bir kumanda avı içindeyiz. Ha, bir de hepsinin pil derdi var, o meseleyi hiç açmayalım.
Buradaki çözüm de standardizasyon.
Programlanabilir kumandalar var hesapta. Ama gel de programla. İki kullanıyorsun, üçüncüde vazgeçiyorsun ondan da. Programı unutur. Tam tutmaz. Orijinalindaki tüm fonksiyonları yapmaz…
Bir şarj aleti, bir tane de kumanda istiyorum hayatımda toplam.
Dediğim gibi, bunları çözen köşeyi dönecek.
özkan der ki
teslanın bazı deneyleri vardı uzakdan ampül yakmalı hareketler. onu icad etselerde kablolardan kurtulsak bari 🙂
Abdullah Nehir der ki
Taze haber:
http://www.mobiletisim.com/haberler/sarj-aletleri-standart-olacak
zsg der ki
kumandalı avizeyi nerden aldın ya avize alıcam ben de.
(nerd mevzulara tırt yaklaşım)
hüseyin gül der ki
dediklerine katılıyorum. ancak ben uzaktan kumandayı (bilhassa televizyonda) icat edenin ellerinden öpeyim. onun sayesinde beynimizi eskiten teklam ve programlardan kurtuluyoruz. allah ondan razı olsun.