Soru şu: Adam gibi yazılım yazan bir yazılımcı, bir günde yazsa yazsa ne kadar yazılım yazabilir?
Cevap muhtelif; iki saatten sekiz saate kadar gidiyor. Tabii cevapların bir kısmında çıkar çatışması durumu var. Çok iş çıkmasını bekleyen yönetim mensupları, “sekiz saat” diyor. Yan gelip yatma eğilimindeki elemanlar da iki saatten yana. Bunun objektif bir cevabı var mı bilmiyorum ama, kendi deneyimimden faydalanarak bir cevap vereceğim.
Önce şu konuyu açıklığa kavuşturalım: Burada aradığımız, sürekli olarak günde ne kadar kod yazılabileceği. Yoksa, sınırlı sürelerde günde 22 saat bile kod yazılabilir.
Bence, bir yazılımcı, konsantre olarak bir günde dört saat kod yazmayı başarmışsa, o gün şahane bir gün olmuştur. Aslında, bu şekilde ve miktarda yazılan kod, makul herhangib bir yönetimi de memnun etmeye yeterlidir. Dört saatten sonra, beyin kodlama esnasında gereken “çoklu takip” ve “hızlı karar” mekanizmalarında yavaşlar. Ondan sonra yazılımcı çalışmaya devam ederse, düzgün ve doğru çalışan koddan çok hatalı, problemli kod üretmeye başlar. Yani ısrarla çalışmaya devam etmek, sonradan daha çok işgücü kaybı anlamına gelir aslında.
Peki yazılımcı dört saatini tamamladıktan (ve en azından kendisi vicdan rahatlığına ulaştıktan sonra) ne yapar? Ne yapacak. Email yazar. Netten chat yapar. Web sayfası gezer. Teknik makale okur. Uzanır yatar (bkz. resim). Kod yazmaz. Yazarsa bir şeyleri bozacağını da bilir.
Anahtar noktalardan biri, bu dört saat içinde yazılımcıyı email, mesaj, telefon, dürtme, sorgulama gibi yöntemlerle rahatsız etmemektir. Ama bu başka bir yazının konusu.
Emir der ki
Araya e verimli saatlerde bişey girse ona yoneliyorum ve hiç yazmamışım gibi yok oluyor. Ne yapayım bu konuda. Lütfen.