Yoruma cevabı, yorumla değil yazıyla yapayım dedim. İlgili yorum şöyle:
Katana sahibi bir insan onunla ne yapmalıdır mesela, illa adam mı kesmelidir, ekmek dilimlese ayıp olur mu? Peki küçük çocukların ekmeklerine reçel sürse katanayla, ustası darılır mı, katanaya sahip başkaları “çıkçıkçık…” der mi? Çocuklar “heleley heloloy” diye sevinir, en çok onlar sevinir, o ayrı. Bir insan neden ve nasıl sahip olur böyle bir edevata? Sonradan onu karşısına alıp kimi daha çok mutlu edeceğini düşünmek için mi? — zesege
Benim Google ile ilgili yazılarımdan birine yazmış.
Katana, benim bildiğim iki şeyin adı. Birincisi, iri cins bir at. İkincisi ise samuray kılıcı.
Burada bahsedilen at değil elbette. Kılıçtan bahsediyoruz. Katana, kıymetli bir kılıçtır. Çeliğin, defalarca katlanıp dövülmesiyle üretilir. Gerçek katana yapabilecek usta sayısı az olduğu gibi, her deneme de başarılı olmaz. Kılıç, bilinen eğriliğini su verme safhasında alır. Eğrilik az ya da çok olursa, çalışma boşa gider. Yeniden ısıtıp şekil vermeye çalışılırsa bütün katlayıp-dövme işinin kılıca verdiği keskinlik ve sağlamlık ortadan kalkar.
Katana, yalnız açık savaşta kullanılır. Yoksa başka bir şeyi kesmek için kullanılmaz. Diğer kesme işleri için wakizashi kullanılır ki, bu katananın küçük kardeşidir ve çift olarak imal edilir. Genelde savaşçıya özel imal edilir ve onun kişiliğinin parçası sayılır.
Bu kadar genel kültür cinsi bilgi verdikten sonra, cevabımıza geçelim:
Katana sahibi onunla ne yapmalıdır… Önemli bir sorudur bu. Katanayı isteyerek elde etmişse, ne istediğini biliyordur da. Ya doğuştan sahipse? Soru da bu ya, katanam var, ne yapmalıyım?
Ne isterse yapar elbet. Sonuçta sahip odur. İsterse kırıp atabilir bile. Çürümeye bırakabilir. Ekmek kesebilir. Çocukların ekmeğine reçel de sürebilir.
Ama, bir noktada şunu değerlendirmek zorundadır: Katana, az bulunur bir alettir. Başkasına verilebilir bir alet de değildir. Dolayısıyla buna sahip olmak sorumluluk getirir.
Sorumluluk elbette görev gibi bir şeydir, verilmez, alınır.
Buradaki sorumluluk kime karşıdır? İlk önce kişinin kendisine. Sonra da diğer insanlara. Katanayı doğru yerde doğru şekilde kullanmak sorumluluğudur bu.
Çocukları sevindirmek de iyi bir amaç olabilir. Ama ya bu katananın esas amacına engel olursa? Binlerce ekmek bıçağına karşı bir adet katana vardır. Ya ekmek kesmek ya da reçel sürmek onu köreltiyorsa? Katananın tam lazım olduğu anda onu kullanmamak, ya da körletip kullanılmaz hale getirmiş olmak o ekmeğine reçel sürüp sevindirdiğiniz çocukların hayatına da malolabilir.
Sebep budur ki, güç sorumluluk getirir, almasını bilene. Katana sahibi iseniz, kendiniz seçmediyseniz bile, ona iyi bakmak, iyi kullanmayı öğrenmek ve gerektiği yerde en iyi şekilde kullanmak sorumluluğunuz vardır.
Mesele kimi daha çok mutlu edeceğiniz değildir. Mesele, toplamda ne kadar mutluluk üretebileceğinizdir. Yalnız gördüğünüzü değil, görmediğinizi, geleceği de göz önüne alarak.
Kim verdi elime bu katanayı?
Bir cevap yazın